Mersalg VS oversalg

Alle som noengang har jobbet som selger innenfor detaljhandelen har hørt begrepet mersalg, og fått vite hvor mange % mer butikken/kjeden kan tjene ekstra dersom man har dette i fokus.

For dere som ikke er så kjente med begrepet mersalg, er det kort fortalt at du selger med flere varer til en handlende kunde. For å vise med et eksempel kan man se på en telefonbutikk. Du går inn for å handle en ny mobiltelefon, men selgeren får deg til å kjøpe med relevant tilbehør som billader og et nytt deksel. Et enkelt regnestykke viser at rett fokus her, fort kan øke omsetningen kun ved fokus på mersalg til eksisterende kunder. Jeg tok en titt på Elkjøp(som er en av Norges største innen kategorien i eksempelet) sine nettsider og sjekket priser på billader og deksel. Da billader ligger på fra 199 kr og de fleste dekslene på rund 249, ser vi at et salg fort kan gi rundt 450 kr ekstra omsetning pr kunde. Antar vi da at en butikk selger mellom 5 og 10 telefoner pr dag, vil de gi mellom 2250 og 4500 kr ekstra omsetning bare på disse kundene. Og da man vet at de fleste butikker gjerne har flere ulike produkter kan man fort se at omsetningen kan øke betraktelig på dette.

 

Samtidig må man som selger passe på at kunden ikke føler seg lurt når han kommer hjem. Får du en kunde innom som kanskje ikke har superpeiling på det han handler, kan det være fristende å selge med masse ekstrautstyr kunden ikke trenger, fordi han stoler på at du selger det han faktisk trenger. Dette vil selvfølgelig se bra ut for dagsomsetningen den dagen, men sjansen  for at du mister kunden er ganske stor og han ville også mest sannsynlig fortelle andre om opplevelsen sin. Og på sikt risikerer du da å tape salg fordi du mister troverdighet.  Fks dersom du har en kunde innom som vil kjøpe en enkel og billig tv for hovedsakelig å få med seg nyheter og sport, vil det være oversalg å selge på en lydplanke til titusner av kroner fordi den gir den ultimate opplevelsen, og sjansen ganske stor for at han vil føle seg lurt etterpå.

 

Basert på egne erfaringer vet jeg at en del selgere kvier seg fra mersalg, fordi de føler de presser varer på kundene eller ikke lykkes i mersalget. Og sannheten er nok dessverre at veldig mange selgere til enhviss grad kanskje gjør det. Fellesnevneren for disse to gruppene er at mersalget ofte kun foregår i den grad at selgeren bare spør om kunden trenger tilbehøret. Her mener jeg man isteden som selger må forklare kunden bruksområdene til de ulike tilbehørsproduktene man har, og hvilke nytteverdier de har. For hvordan kan du som selger vite at kunden kjenner til alle tilleggsprodukter? Min erfaring er at mange av kundene ikke kjenner til hele bruksområde. Og hvis kunden ikke kjenner til bruksområde, er det vanskelig for kunden å se hvorfor han trenger det, og ikke minst i etterkant hvordan tilbehøret kan brukes/utnyttes til det maksimale.

Det skal også nevnes at manglende mersalg i enkelte tilfeller kan gi kunden en dårlig opplevelse. Hvis vi igjen ser på eksempelet, der man selger en mobil. Glemmer selgeren her og spørre kunden hvilket simkort kunden idag har, risikerer man at kunden har feil simkort. Da vil ikke engang mobilen fungere, og kunden blir garantert misfornøyd med at selger ikke informerte om at den nye telefonen ikke kunne benytte kundens gamle simkort.

 

Kort oppsumert for selgeren, mersalg vil være å selge kunden fler varer kunden trenger og da øke nyttverdien. Mens oversalg er å selge kunden flest mulig varer uavhengig om kunden trenger dem eller ikke.

I lengden vil alltid mersalg lønne seg, da fokus på mersalg og kundetilfredshet gi butikken stabilt gode resultater! Mens oversalg kan gi misfornøyde kunder, og negativ omtale rundt bedriften.

 

For å avslutte vil jeg bruke et utsagn (her oversatt) fra en av  pensumbøkene på MH, som jeg synes fint beskriver hvordan du kan unngå oversalg og tenke mersalg riktig: «Du skal behandle enhver kunde som om det var din beste venns bestemor.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *